Prenosni računalnik izberite na podlagi osebnih potreb

Obstaja mnogo različnih modelov prenosnih računalnikov – ravno zato se je včasih težko odločiti, kaj dejansko potrebujemo. Svetujemo vam, da prenosni računalnik kupite na podlagi vaših potreb. Zastavite si finančni okvir, ki ga lahko namenite nakupu novega računalnika, hkrati pa poiščite ponudbo, ki bo zagotovila najboljše razmerje med kakovostjo ter ceno.

Seveda nam prenosnik lahko močno olajša vsakodnevno življenje, študij ter posel, saj jih lahko enostavno vzamemo s seboj kamorkoli smo namenjeni. Na ta način lahko delo opravljamo tudi od doma, med potovanjem ali celo na dopustu. Kljub temu, da tablice nudijo še večjo prenosnost, so prenosni računalniki nekoliko bolj zmogljivi ter opremljeni s tipkovnicami, ki so kompaktne ter enostavne za uporabo. V primerjavi s tablicami nudijo tudi več prostora ter boljšo zmogljivost. Sodobni računalniki imajo  tudi zmogljivo baterijo, s pomočjo katere lahko svoje delo opravljate tudi tam, kjer ni dostopne električne vtičnice. Prenosni računalnik vam omogoča priklop na različna brezžična omrežja – tako lahko tudi v primeru, da doma internet ne deluje, dostopate do brezplačnega interneta.

prenosni računalnik

Med pomembnejšimi lastnostmi računalnikov, ki jih je potrebno upoštevati ob nakupu, so zmogljivost, velikost in odsevnost zaslona, kapaciteto diska ter operacijski sistem. Zmogljivost računalnika je še posebej pomembna, če bomo slednjega uporabljali za pogosto gledanje filmov ter multimedijskih vsebin, ali celo igranje računalniških igric. Sistemski polnilnik oz. kratica RAM nam sporoča, kako odziven ter hiter je prenosni računalnik. Za povprečnega uporabnika 4 GB popolnoma zadoščajo, zahtevnejši uporabniki pa naj posežejo po višjih številkah. Zahtevni uporabniki, ki bodo opravljali grafično zahtevne naloge, naj svojo pozornost posvetijo tudi grafični kartici. Za izvajanje zahtevnih nalog se priporoča izbira računalnika z ločeno grafično kartico. Velikost trdega diska dandanes sicer ni tako zelo pomembna, saj imamo na voljo tudi različne dodatne naprave, na katere lahko shranimo datoteke. Izbrani prenosnik naj ima tudi dovolj USB priključkov ter, po potrebi tudi, režo za CD-je.